De cativa ani scriu despre rochiile covorului rosu, “The Road to the Oscar”, momentul de glorie al modei pentru cea mai celebra noapte a cinematografiei. V-ati intrebat vreodata ce ne ramane in minte dupa vizionarea The Annual Academy Awards?
S-au stins luminile noptii vedetelor, am trecut mai departe. Vrem nu vrem, contestat sau necontestat, celebrul Oscar isi pune amprenta pe cariera actorilor, a peliculelor, a designerilor de moda. Oricat ar fi de discutat, marele premiu, statueta “unchiului Oscar” aduce dupa sine celebritate, sali de cinematograf pline, recorduri de vanzari si … momente memorabile, scrise in istorie.
S-au stins luminile noptii vedetelor, am trecut mai departe. Vrem nu vrem, contestat sau necontestat, celebrul Oscar isi pune amprenta pe cariera actorilor, a peliculelor, a designerilor de moda. Oricat ar fi de discutat, marele premiu, statueta “unchiului Oscar” aduce dupa sine celebritate, sali de cinematograf pline, recorduri de vanzari si … momente memorabile, scrise in istorie.
Cine ar putea oare uita de copilul minune, Shirley Temple, oscarizat in 1935 sau de primul actor de culoare care a fost distins cu marele premiu, Sidney Poitier, ori de Titanicul care a luat tot ce se putea lua intr-o noapte de Oscar?
Cine sa uite uimirea totala a lui “Elle Woods”, blonda de la drept interpretata de Reese Whiterspoon sau de Roberto Benigni in 1999 cu extrema sa reactie in momentul anuntarii castigatorului, un italian vulcanic sarind peste scaunele salii in aplauzele si strigatele tuturor? Anul acesta s-au mai inregistrat cateva momente memorabile: Meryl Streep a devenit cea mai nominalizata persoana din istoria premiilor Oscar, iar marii castigatori, indienii din Slumdog Millionaire, au declarat in finalul serii ca principala lor preocupare a fost sa adune cat mai multe autografe de la vedetele Hollywood-ului, dupa care se vor intoarce … inapoi pe strazi.Cu inca un exercitiu de memorie ajungem la momentele de glorie ale vestimentatiei vedetelor, celebrele rochii de red carpet. Cu mult inainte de noaptea Oscarurilor, actritele isi incep framantarile. Cu ce am sa ma imbrac? Ce rochie sa aleg? De la ce designer? Gloria momentului nu ramane doar in palmaresul actritei ci si al celui care si-a imaginat superba tinuta, asadar concurenta e la cote maxime. Ar putea cineva sa uite incredibila rochie semnata de Elie Saab in care Halle Berry a fost marea castigatoare? Dar rochia negru cu alb a maestrului Valentino purtata de Julia Roberts in 2001, frumoasa Julia atat de blamata ca nu stie sa se imbrace… Ce sa spunem atunci de rochiile purtate de Nicole Kidman? Ca rochia verde Dior s-a vandut a doua zi in cateva sute de exemplare … copiate, in boutique-urile din LA. Sau cat de distinsa a fost rochia gri perla purtata de frumoasa australianca si semnata de Karl Lagerfeld pentru Chanel Couture. Tot in Chanel Couture a fost si Penelope Cruz, o superba rochie neagra drapata coquiage.
Poate va mai amintiti si de trena rosie, un haute couture princiar i-am spus, semnata de John Galliano pentru Heidi Klumm. Dar de Angelina Jolie intr-un Marc Bouwer alb satinat sau de Cate Blanchette intr-un Valentino Couture din tafta galben pai incinsa cu centura neagra? Keira Knightley in Vera Wang 2006 sau Renee Zelweger in Carolina Herrera in 2008, Rochiile de Oscar nu sunt doar niste simple tinute, rochii elegante de seara. Ele sunt urmarite de o lumea intreaga, milioane de telespectatori care stau in fotoliul lor si privesc cele cateva ore de transmisie din cetatea cinematografiei. Sunt rochii comentate de criticii de moda, publicate in revistele glossy, discutate pe bloguri si, bineinteles, copiate si rascopiate, vandute in lumea intreaga, admirate, dorite, purtate. Ce-si poate dori mai mult un designer?
Cu siguranta sa nu fie trecut la categoria gafe vestimentare precum a ramas Bjork, cantareata care a pasit in 2001 pe covorul rosu intr-o lebada lesinata, ramasa in istorie drept “rochia infama” sau Cher, drept actrita cu cele mai multe erori de stil pe red carpet.
Din partea masculina, ramane constant numele Armani drept definitie a elegantei la Oscar desi, daca e sa ne luam dupa renumele pe care il are Tom Ford, am putea sa punem un semn de intrebare asupra situatiei. La Oscar 2009 l-am vazut pe Brad Pitt intr-un smoking impecabil semnat de texan, pasind increzator si elegant, atragand privirile tuturor, mai ales ca frumosul “Benjamin” era la bratul superbei sale sotii, Angelina Jolie si ea la fel de fermecatoare intr-o tinute Elie Saab.
Cu alte cuvinte, daca anul trecut 4,3,2 ar fi luat Oscarul pentru cel mai bun film strain, Dinasty ar fi fost pe covorul rosu, in stil romanesc?!