" Tlachtli” a fost jocul pe care aztecii l-au cultivat şi jucat, unii dintre cercetători datându-l ca fiind mai vechi de 3000 de ani! „Aztec” este un termen general destul de cuprinzător, utilizat pentru a defini mai multe populaţii precolumbiene mezoamericane din partea centrală a Mexic-ului de azi).
Cu toate că nu ne putem baza pe veridicitatea datării, este foarte posibil ca jocul să fi fost jucat în jurul anului 500 d.Hr! Acest lucru l-ar face chiar mai vechi decât „Tsu Chu-ul” chinezilor. Cu toate acestea, „Tlachtli” a fost mai degrabă un amestec de baschet, volei şi fotbal decât doar un strămoş al fotbalului. O regulă cheie a jocului era aceea că jucătorii nu se puteau folosi de mâini, dar puteau în schimb să îşi folosească capul, coatele, picioarele sau şoldurile!
Ruinele aproape fiecărei aşezări antice dezvăluie existenţa unu teren destinat jocului sacru „Tlachtli”, înconjurat de ziduri .Aceste terenuri erau de obicei închise în temple, întărind astfel spiritul sacru al jocului. „Tlatchi” a fost descris ca fiind în acelaşi timp un sport spectaculos, dar şi un studiu astrologic şi un angajament politic!
Semnificaţia astrologică vine din faptul că aztecii, în particular preoţii lor, credeau că mişcarea mingii de cauciuc din timpul jocului simboliza "viitorul traseu al soarelui"! Se dădea o mare importanţă similitudinii mistice dintre minge şi soare, doar cei din elita conducerii putând asista la acest joc. Un amănunt interesant îl reprezintă faptul că a paria bani, haine sau chiar sclavi pe rezultatul final era o activitate foarte populară!
„Tlachtli” era jucat pe un teren îngropat de piatră, înconjurat de ziduri, care la rândul lor erau asaltate şi înconjurate de fani şi spectatori. Terenul avea forma literei „I” sau „H” având la fiecare parte a curţii câte un inel din piatră cu diametrul de aproximativ 30 cm, situat la o înălţime ce varia între 2,40–3 m ( asemănător coşului de baschet din zilele noastre).
Jocul în sine implica pasarea mingii de la o parte la alta fără să atingă pământul. Daca mingea cădea în terenul unei echipe, oponenţii lor câştigau un punct şi vice versa ( similar voleiului). Dacă în schimb, loveai mingea cu alte părţi ale corpului decât cele permise, pierdeai puncte în defavoarea echipei tale. Adevăratul scop al jocului era însă să întroduci mingea prin cercurile de piatră de la fiecare capăt. Echipa care reuşea prima acest lucru era declarată câştigătoare, nemaiţinându-se cont de scorul din acel moment.
Jucătorilor le erau confecţionate cotiere, genunchiere şi căşti pentru a se proteja de mingea de cauciuc, care avea o greutate considerabilă, deşi acest lucru era doar o măsură temporară … echipa învinsă fiind sacrificată zeilor după meci!
Un film foarte interesant care arata cum s-a inventat fotbalul este APOCALYTO ....Sa va uitati,aveti ce sa vedeti:)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu