vineri, 16 octombrie 2009

Prima Miss Romania...are acum 80 de ani


Miss Romania

Primul concurs de frumusete din tara noastra a avut loc de Dragobete, in 1929. In februarie 1929, frumusetile din Regatul Romaniei s-au adunat la Bucuresti pentru a participa la cea dintai editie a concursului Miss Romania.Organizata de publicatia “Realitatea Ilustrata”, competitia a starnit interesul a sute de romance, castigatoarea urmand sa participe la Miss Univers, in Statele Unite ale Americii. Timp de o luna au avut loc semifinalele pe judete, iar pe 3 martie 1929, Magda Demetrescu, o orfana in varsta de 17 ani, avea sa castige prima editie. Evz.ro a pregatit povestea primului concurs Miss Romania, surprins in presa autohtona interbelica.

"Dudue draga, stimata domnisoara, ursitoarele au fost generoase cu voi. […] Momentul de acum reprezinta pentru voi anotimpul primavaratec. […] Prindeti acest moment. Va oferim prilejul. Participati la concursul nostru. E o splendida lupta data pe judete, pe regiuni, pe tara si lupta se va da apoi cu frumusetile de pe intregul glob. Care va birui? Cine stie, poate ca d-ta, sau d-ta, dudue, tanara cititoare cu ochi in cari noaptea si-a filtrat misterele, sau in cari cerul si-a picurat seninul".

Asa suna primul anunt al evenimentului, aparut pe 1 ianuarie 1929, in revista "Realitatea Ilustrata". Sute de tinere, cu varsta intre 16-25 de ani, s-au inscris in competitie, insa numai 72 au ajuns la Bucuresti pentru finala. in perioada 1925-1928, Regatul Romaniei numara 71 de judete, plus Bucuresti, stabilite pe baza Constitutiei din 1923. impartirea in cele 42 de judete actuale a avut loc abia in 1968. Propaganda prin frumusete

Miss Univers, care ajunsese deja la a zecea editie, se desfasura din 1927 in orasul texan Galveston, unde se afla si sediul Asociatiei Internationale pentru Cultura Frumusetii, organizatorul evenimentului.

in 1928, revista "Realitatea Ilustrata" a cerut asociatiei sa fie autorizata pentru a desfasura concursul Miss Romania, a carui castigatoare "s’o trimeata apoi in America". in cadrul unui articol publicat la mijlocul lunii februarie, redactia sublinia ca "pana in anul acesta, tara noastra n’a fost invitata sa participe la un asemenea concurs international. Dandu-ne seama de cata propaganda eficace s’ar face, in strainatate numelui de roman, prin participarea unei reprezentante a tarii noastre la concursul dela Galveston, revista noastra a provocat o invitatie din partea comitelului asociatiei".

Participarea, o datorie patriotica

Perspectiva participarii Romaniei in competitia cu frumusetile lumii nu trebuia, in opinia organizatorilor, ignorata. "Mamele sunt datoare sa indemne pe fetele lor sa se prezinte la acest concurs care, pe langa scopul patriotic, inalt, pe care slujeste, inseamna totodata posibilitatea unei situatiuni nesperate".

Pentru a sublinia importanta participarii la concurs, organizarea s-a desfasurat sub patronajul ministerului de Interne, al carui inalt reprezentant, Alexandru Vaida-Voevod, i-a recunoscut caracterul patriotic, subliniind ca acest concurs "va insemna o valoroasa propaganda pentru tara noastra, in toata lumea".

Conditiile de participare

Initial, domnisoarele trebuiau sa trimita o fotografie la adresa redactiei, insotita de nume si prenume, adresa, ocupatia, varsta, inaltimea, talia si greutatea. Aceasta etapa era prevazuta in regulament ca o "prima alegere a acelora care indeplinesc conditiunile". Participantele trebuiau sa aiba intre 16-25 de ani, sa nu fie maritate si sa aiba "o moralitate desavarsita".

Ulterior, fiecare comitet stabilit in cele 72 de judete urma sa aleaga trei dintre cele mai frumoase concurente, ale caror fotografii trebuiau trimise juriului central de la Bucuresti. Cei noua membri ai juriului stabileau care este cea mai frumoasa fata a judetului, aceasta din urma clasandu-se in etapa finala.

"Candidatele, la prezentare in fata comitetului sau juriului din Bucuresti, nu trebuie sa poarte corsete sau brasiere, sau sa fi intrebuintat fard; sunt obligate sa defileze imbracate in rochii cat se poate de simple, care sa permita aprecierea liniilor. Se tine seama atat de perfectiunea trasaturilor cat si de frumusetea liniilor, de gratia miscarilor si gingasia infatisarii", mai era precizat in regulament

La editia finala din martie, inainte de a se anunta castigatoarea titlului Miss Romania au fost stabilite si noua "frumuseti regionale", Miss Banat, Miss Ardeal, Miss Maramures, Miss Oltenia, Miss Muntenia, Miss Dobrogea, Miss Moldova, Miss Bucovina si Miss Basarabia.

Fetele au defilat, pe rand, in fata juriului, si au primit o nota de la 1 la 10. in urma mediei notelor, concurentele care au avut peste nota 7 au revenit, impreuna, pe scena. Dupa o ultima comparatie, acestea au mai primit o nota, in functie de care s-a facut si alegerea finala.

Magda Demetrescu, prima Miss Romania

Pe 3 martie 1929, la Cercul Militar din Bucuresti, o tanara de nici 18 ani, orfana, devenea prima detinatoare a titlului de Miss Romania si urma sa reprezinte tara, in premiera, la concursul international Miss Univers. De emotie, a lesinat in momentul in care juriul a anuntat-o castigatoare.

"Un poem plin de muzicalitate, un vis, o reverie, care imbata, te incanta, te adoarme. Frumoasa ca o zana din povestile trecutului, ea poarta in ochi si in par caracteristica rasei noastre, negrul. Gurita mica si rosie ca o cireasa coapta, un corp minunat, sculptat parca, in cea mai fina marmora, un piciorus micut si nervos, brate pline, de o albeata stralucitoare, iata admirabilele elemente ce impodobesc pe aceea care va purta tricolorul frumusetii romane, peste Ocean".
in acest mod o caracterizau ziaristii prezenti la Miss Romania 1929

Magda Demetrescu s-a nascut in vara anului 1911, ca fiica a arhitectului Nicolae Demetrescu si a sotiei sale Magda. La sase saptamani de la venirea pe lume, mama sa moare, iar cinci ani mai tarziu ramane si fara tata. Una dintre matusi, Maria N. Demetrescu o ia in grija si o adopta. Fratele mai mare al Magdei va deveni arhitect, la fel ca tatal si unchiul sau, si se va muta la Galati.

100 de dolari, premiu de consolare

Pe 2 mai 1929, tanara a plecat din Bucuresti pentru a ajunge sa reprezinte Romania la Miss Univers. in Franta, in portul Le Havre, s-a imbarcat pe vaporul "Guadeloupe", care a traversat-o Oceanul. Dupa un drum de trei saptamani, oferit gratuit de organizatorii romani, pe 31 mai, a ajuns la Galveston, orasul in care, intre 9-11 iunie 1929, s-a desfasurat cea de-a zecea editie Miss Univers.

Zeci de romani, stabiliti in SUA au urmarit concursul. in acea perioada, in SUA, erau inregistrati aproximativ 2.500.000 de persoane cu cetatenie romana. Din cele peste 40 de participante, reprezentanta Romaniei a reusit sa se claseze pe locul sase. Premiul sau a constat in 100 de dolari si un ceas de mana.

Premiile la Miss Univers au variat in anii ’20 intre 2.000-5.000 de dolari, respectiv 400.000-800.000 de lei. Castigatoarea din 1928 acumulase, numai prin aparitiile de scena, peste 25.000 de dolari (peste patru milioane de lei, la acea vreme).

"Ma induioseaza si ma stinghereste aceasta atentie deosebita. Cu ce am meritat-o si voiu putea oare, Doamne, Doamne, sa infatisez in America toata frumusetea tarii mele?", Magda Demetrescu, mai 1929

Juriul primului Miss Romania

PREsEDINTE: Alexandru Vaida-Voevod, ministru de interne
MEMBRI:
• Prof. Tzigara Samurcas – presedintele Fundatiei "Carol I"
• Printesa Alexandrina Cantacuzino – presedinta societatii ortodoxe a femeilor romane
• Maria Giurgea – actrita a Teatrului National din Bucuresti - TNB
• Liviu Rebreanu – scriitor, presedinte al societatii scriitorilor romani si director general al TNB
• Karl Storck – sculptor
• Alexandru Mavrodi – presedinte al sindicatului ziaristilor, subsecretar de stat
• Ioan Steriade – director al muzeului "Kalinderu"
• Nicolae Batzaria – prozator, publicist, ministru.


Niciun comentariu: